Pagina's

woensdag 25 januari 2012

Een uit de hand gelopen cliffhanger

Al weken stond hier rechtsboven dat ik een winterjasje aan het naaien was voor de dochter(s), samen met een foto van het prachtige eindresultaat van de patronenmaakster. Daar waar dit subrubriekje van mijn blog in het leven geroepen is om u te laten weten wat er aan komt, en ok, ook om mezelf wat aan te moedigen niet aan 50 dingen tegelijk te beginnen en geen enkele daarvan af te werken, ging ik deze keer toch grandioos de mist in. Want dit jasje kwam er in de eerstvolgende blogposts niet aan en belandde telkens terug onderaan mijn to-sew lijstje... Maar ook even pleiten in mijn voordeel: geef toe, een echte winter hebben we nog niet gehad, en ze hadden een tussenseizoenjasje, dus hoogdringend was het niet.

Tot deze dame me, geheel terecht, liet verstaan dat ze nu toch wel al lang zat te wachten op een post over het jasje. En dus schoot ik in 2e vitesse...

Blijkbaar heb ik in mijn haast om foto's te nemen tussen de regenvlagendoor haar jas een beetje scheef dichtgeknoopt maar in deftig toegestrikte staat is het wel degelijk recht ;-)


... en groeiden er opeens weer jasjes aan de bomen.Ik maakte het jasje ook in het zwart, zoals het jasje van Heidi & Finn zelf, want ik vond dat wel chic staan. De stof is een soort twill denk ik, vrij zwaar maar heel soepel en zacht (zachter dan canvas) en kocht ik op het Stoffenspektakel. Het werd gevoerd met zwarte, zachte stof met rode vierkanten (geen fleece; het is iets harder, meer zoals een ouderwets deken). En zo werd het een warm en zacht jasje, ideaal voor de aankomende winterprik volgende week :-)

Ik veranderde wel de halsuitsnijding vooraan het jasje want ik vond die veel te bloot voor een winterjas. Ik tekende ze dus hoger en maakte een "hoekje". Ook werkte ik met een knoop in plaats van met 2 linten door een knoopsgat. Ik hoorde de juf namelijk in mijn hoofd al zeggen tegen de andere juffen: "Ja zeg, Imaani heeft wel een mooie jas, maar zeg, zo'n onpraktisch ding". De knoop kan ze zelf toe doen en het ene striklint naaide ik vast tussen de voering en buitenstof van één voorpand en het andere naaide ik mee in de zijnaad zodat ze die makkelijk zelf toe kan knopen. Bovendien sluit het ook beter op die manier.

Verder nam ik 2 maten kleiner dan haar kledingmaat: ik maakte eerst een 5 jaar, maar man, ze kon er 3 keer in. Terug uit elkaar gehaald dan maar en op de patroondelen een maat kleiner getekend en opnieuw begonnen. En zelfs in de maat kleiner heb ik nog een serieus stuk mogen innemen aan de zijnaden.

Tenslotte voegde ik aan de mouwen en achteraan de jas van die 'tabjes' toe met ertussen zelfgemaakte paspel van zwarte stof met grijze bloemetjes.


Ik ben blij met het resultaat en vind dat mijn dochter er opeens zo 'groot' uitziet :-)
En ja, eindelijk prijkt er een andere cliffhanger bovenaan mijn blog en deze keer zal u niet zo lang moeten wachten; hooguit een week, want zoveel tijd heb ik nog (maar) vooraleer Mona haar boekentasje klaar moet staan. Op 1 februari gaat ook ons klein grut naar de klas... zeg ik hier nu zo stoer, terwijl mijn hart week wordt als ik er aan denk. Bij wijze van verdringing heb ik me dus op de boekentas en ander 1e-schooldag-gerief gesmeten, zodat ik er niet te veel aan hoef te denken. Want ochgotte toch, ik vind ze nog zo klein... Ik denk dat ik rap nog wat aan die boekentas ga voortdoen ;-)

28 opmerkingen:

 1. och ma dat was het wachten dubbel en dik waard! echt super mooi geworden! Mijn tussenseizoenmantelke staat momenteel ook ergens onderaan mijn lijst te bengelen :) ma he we slaan er ons wel door door al het harde werk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze ziet er ongelofelijk stijlvol uit. Dat is zo'n jasje dat ik meteen ook zou willen maken. Deze moét ik echt onthouden. Knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wow wat een prachtige chique jas!
  En succes gewenst met je boekentas,
  groetjes DAnielle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ze is echt om op te eten, met jas en al. Mooi mooi mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat jasje prijkt al lang hoog op mijn verlanglijstje maar ik kreeg ook de commentaar 'dat het open zou vallen'. Niet meer dus, als ik jou na-aap... Schitterend mooi. Je knappe dochter is hierbij 'gepind'. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Inderdaad, héél mooi! Waw! Heel origineel. Jouw dochter straalt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. PRACHTIG!!!!! IK WIL OOK ZO'N BOOM ;-)

  Als de maatjes zo groot vallen, dan zou dit mss ook nog lukken voor Valentine!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Joehoe! hij is echt prachtig geworden! Hier denk ik al enkele weken na over een zomerversie van dit jasje, in effen witte stof, voor een feest, zou wel leuk zijn hé!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wauw, hierop mag je heel fier zijn - jasje en dochter zien er geweldig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Knap, zowel jasje als dochter!
  Ik heb dat patroontje hier ook liggen, inclusief stof, maar ik geraak er ook maar niet mee gestart. Maar bedankt voor de tips bij het patroon! Bij eerder patronen van Heidi und Finn die ik gebruikte was het resultaat ook telkens: veel te groot ...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tot in de puntje perfect afgewerkt.
  Zo mooi da jasje!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtig jasje, 't heeft iets speciaals!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het jasje is super mooi geworden!! Als ik dit zie, besef ik dat ik ook eens moet voortdoen met dit jasje. Goed idee om de halsuitsnijding hoger te maken. En met haar sjaaltje erbij zal ze zeker geen koud hebben aan haar nekje!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooi! Ze wordt idd groot. Het is gelijk gisteren dat ik ze vast had als baby'tje :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. WAW, dat is echt een prachtexemplaar!!! Ik zou ook fier zijn met zo een mooie jas.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wauw! Een dochter om te stelen, en dat jasidee al evengoed. Zo chic seg!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een prachtige jas en je dochter lijkt er heel tevreden mee. Opdracht geslaagd dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb er niet zoveel woorden voor!
  WOW wat een prachtige jas!!!!!
  Ik ben er helemaal verliefd op, ik twijfelde om het patroon aan te schaffen ivm met de maten.
  Mijn vraag is dan ook wat voor maat je dochter normaal draagt.
  misschien zie je tijd om mij antwoord te geven mijn mail is sasakidsandgiftsapestaartjehotmailpuntcom
  Alvast bedankt!!!

  BeantwoordenVerwijderen