Pagina's

donderdag 30 juni 2011

Over vriendschap en sluitbiezen

Ik heb een hele goede vriendin. Zo eentje van het soort dat me verstaat zonder woorden en omgekeerd. En als er dan al woorden gesproken worden, zijn het meestal dezelfde J

Zo ging het ook met de naai-verslaving. Op hetzelfde moment dat ik me inschreef voor naailessen, kocht zij, zonder dat we het van elkaar wisten, haar eerste lapje stof bij Vermiljoen. Om eens te proberen …
Ergens in januari dit jaar kwamen we eens samen om te naaien. Ik, met mijn toch wel dikke 3 maand naai-ervaring, ging haar eens tonen hoe dat in zijn werk ging…

Sindsdien wordt er nog veel meer afgetetterd, nu ook over naaien, patroontjes, stofkes, knopen, tiretten en nog zoveel meer. Welgeteld 6 maanden later maakt ze, zonder enige ervaring of les, al de mooiste dingen, zoals dit hemdje voor haar jongste spruit.


Dit prachtige hemdje brengt ons ‘naadloos’ bij het 2e deel van de titel: sluitbiezen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind dat toch telkens een gepuzzel.
Zo maakte ik een tijdje terug een bloesje voor Mona. Heb ik me daar zitten zoeken op hoe zo’n sluitbies (waar je knopen en knoopsgaten zitten) in elkaar steekt. Het hielp ook niet echt dat de werkbeschrijving uit de Knippie kwam…  Na lang zoeken en surfen had ik het dan toch gevonden.
Een tijdje later maakte die vriendin ook een hemdje en ja, ook zij sukkelde met de sluitbiezen. Nadat we er samen ons hoofd nog eens hadden over gebroken (want ja, ik was het inderdaad ondertussen terug vergeten hoe ik het ook weer deed) lukte het dan toch.
Tot ze vorige week terug een hemdje wilde maken en opnieuw sukkelde met de sluitbiezen. En o ja, ook deze keer moesten we onze koppen samen steken om het systeem terug door te hebben. Deze keer echter nam ze foto’s, om het de volgende keer niet terug te vergeten.

Omdat ik denk dat wij dan wellicht de enigen niet zijn die hier toch wat moeten bij nadenken, wil ik haar uitleg graag met jullie delen – vele duidelijker dan de Knippie ;-). Ik hoop dat jullie er wat aan hebben.


10 opmerkingen:

 1. Ik zal dit bij klaarlichte dag eens herlezen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt! Dit is heel handig, zat er ook al een paar dagen tegenaan te hikken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Superuitleg zo met die plaatjes... ik kwam er niet uit met de uitleg van de Knippie, maar zo moet het lukken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijne duidelijke uitleg. Zonder deze uitleg had ik er niets van begrepen wat er in de knipmode staat. Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb jouw tutorial (link) vandaag in een Facebook groep (naaien voor kids) gezet toen ik las dat iemand vreselijk worstelde met een bies. Je hebt er al 2 mensen enorm mee geholpen, dus dank! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook voor mij is deze uitleg super. Het was voor sluitbiezen aan een rok en niet een hempje, maar hetzelfde principe!! De uitleg in de Knipmode is zo summier. Dit moet je gewoon zien.

  Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hartstikke bedankt, wat zo moeilijk en onbegrijpelijk was in de Knip... hier goed uitgelegd!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallelujah. Na een uur sukkelen kwam ik via de googlezoekterm 'knopenbies aanzetten' bij jouw terecht An. Ik snap niets van Knippie. Ik ga deze meteen uitproberen.

  BeantwoordenVerwijderen