zondag 26 januari 2014

Een stukje Jackie voor het goede doel

Ietsje meer dan een maand geleden lanceerde ik het Jackie patroon, u intussen wellicht bekend aangezien ik u er reeds enkele malen mee rond de oren zwierde :-) Maar tot mijn grote plezier zie ik Jackie ook op allerlei andere blogs opduiken en krijg ik regelmatig een enthousiast mailtje, gevuld met complimenten. Dat tovert elke keer weer een grote glimlach op mijn gezicht. En van dat plezier wilde ik dolgraag een stukje afstaan aan zij die het kunnen gebruiken. Ik had dit reeds van bij de lancering van Jackie voor ogen, maar wou het bewust niet onmiddellijk koppelen aan de start van de verkoop.

Er zijn (jammer genoeg) veel verenigingen die wat extra steun kunnen gebruiken, heel veel goede doelen die ik een warm hart toedraag, maar eentje in het bijzonder spreekt mij aan. Plan Bobath, een vzw die zich inzet voor kinderen met cerebrale parese (aangeboren hersenletsel) in derdewereldlanden, meer specifiek Senegal.


Kinderen die daar geboren worden met een hersenletsel worden vaak niet of nauwelijks begeleid, door het gebrek aan gespecialiseerde structuren om ze te verzorgen. De handicap wordt ook vaak gezien als een 'straf van God', waardoor kinderen vaak verstoten worden door de eigen omgeving en de zorgen niet krijgen die ze nodig hebben om een zo goed mogelijk leven op te bouwen. Plan Bobath zet zich in voor deze kinderen door hen en hun familie te begeleiden op verschillende vlakken. Lokale vrouwen worden opgeleid rond de problematiek van hersenverlamming en de behandeling ervan zodat ze mee in kunnen staan voor de verzorging, lokale ambachtslui worden opgeleid om hulpmiddelen (stoeltjes, matrassen, ...) te vervaardigen, een vereniging voor ouders met een gehandicapt kind werd uit de grond gestampt, ...
Bron: www.planbobath.be

Waarom nu dit project? 2 zomers terug was het hier verdacht stil. We kwamen toen namelijk te weten dat Mona ook een lichte vorm van CP heeft, door een aangeboren hersenletsel. Ze stapte met haar linkervoetje vaak op haar teentjes, hield haar linkerarm tegen zich aangedrukt bij het lopen of inspanningen en viel heel erg vaak over haar eigen voeten. Na een hersenscan bleek de oorzaak een aangeboren hersenletsel in de rechter hersenhelft. Op dat moment stond onze wereld toch een klein beetje stil. Allerlei vragen speelden op dat moment door ons hoofd.

Gelukkig heeft Mona een heel milde vorm die zich vnl. uit in een licht spastisch onderbeentje. Haar fijne motoriek, spraak, ontwikkeling, ... is heel goed. Ze valt wat meer dan een ander kind (meer veel minder dan een dik jaar terug), heeft soms moeite haar evenwicht te houden en loopt af en toe op haar tenen, maar wie haar niet goed kent zal het waarschijnlijk zelfs niet opvallen. En dat hebben we te danken aan de superbegeleiding die ze/we hier krijgen.

Twee keer per week oefent ze bij een kinderkinesiste gespecialiseerd in Bobath therapie; haar spieren worden soepel gehouden, haar evenwicht wordt getraind, haar stappatroon wordt gecorrigeerd en dat allemaal op een speelse manier zodat ze er zelf supergraag heen gaat. Jaarlijks of halfjaarlijks (afhankelijk van de vooruitgang) wordt ze gezien door een multi-disciplinair team in UZ Gent, dat klaarstaat voor al onze vragen. Ze heeft een nachtspalkje dat ervoor zorgt dat de spieren in haar linkeronderbeen niet gespannen staan, recht op verhoogde terugbetaling van kinesitherapie, ... Kortom alles wat kan gedaan worden, is hier mogelijk. En geloof me vrij, je staat daar toch vaak bij stil hoe goed we het hier op dat gebied hebben. En daarbij realiseren we ons maar al te goed dat Mona gelukkig maar een heel lichte vorm heeft en er heel veel kinderen zijn die veel meer moeilijkheden ondervinden.

En daarom dus dat ik een klein steentje wil bijdragen aan een vereniging die zich inzet om dit ook voor een stuk mogelijk te maken bij kinderen in landen die het minder goed hebben dan wij.

Een dikke DANKJEWEL dus aan iedereen die het patroon reeds aangekocht heeft en zo mee haar steentje heeft bijgedragen!
23 opmerkingen:

 1. Super goed van je! En ook stoer om Mona's verhaal hier vertellen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi van jou! En moedig om het te vertellen !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die strekkers voor 's nachts, dat herken ik! Mijn babysitkindje heeft ook CP, maar een iets zwaardere vorm dan Mona. Heel sjiek vind ik het dus, dat de Jackie-centjes daar naartoe gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh woow, wat een geweldig initiatief van jou meisje!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die dankbaarheid voor hoe het hier allemaal geregeld is herken ik. Anders stond onze dochter ook niet waar ze nu staat. Geweldig om met dit patroon zo'n initiatief te steunen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat fijn dat je jullie verhaal met ons deelt én zomaar iets wil teruggeven. Dat zegt heel veel over jou en maakt dat ik hier nog liever kom piepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. An, ik word even stil van je verhaal. Ik weet wat het is als ze je vertellen dat er iets mis is met je kind, en hoe je wereld op zo'n moment kan stilstaan. En ik weet ook hoe belangrijk de juiste ondersteuning is. Hier in België moeten we onszelf inderdaad gelukkig prijzen, er is vanalles dat gedaan wordt voor onze kindjes. Ook Ernestje zal bobath nodig hebben, hij doet het nu nog allemaal zelf maar dat zal niet blijven lukken.
  Ik vind het prachtig dat je een deel van de opbrengst van je patroon aan Plan Bobath wil schenken!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wat een mooi initiatief, en knap van je om dat verhaal te delen. Ik hoop dat de Jackie nog heeeeeeeeeel veel succes heeft, en als ik zelf wat meer naaiervaring en -tijd heb, koop ik 'm misschien ook nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. supertof initiatief. Mijn zoontje is al 10 jaar in behandeling bij een Bobath therapeute voor zijn motorische problemen. En gelukkig voor ons hebben wij daar toegang toe.
  Ik vind het prachtig dat je met dit initiatief ook daar een steentje bijdraagt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi gebaar! Ik ben blij dat ik mijn steentje daaraan kon bijdragen! Het patroon is hier reeds aangekocht!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoe lief van jou! Ik ben hier bezig aan je Jackie en zal nu met een extra warm hart verder ineen gestoken worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een mooi iniatief!
  Het lijkt me enorm heftig om erachter te komen dat er iets aan de hand is met je kindje en ik vind het knap van je dat je het verhaal zo wilt delen.
  Mijn dochter heeft na haar geboorte twee weken op de Neonatologie gelegen omdat ze haar eerste nacht stopte met ademhalen en ze haar terug hebben moeten halen. Toen zijn er ook veel onderzoeken gedaan, maar gelukkig heeft ze er niets aan geleden. Maar dit had dus net zo goed het 'lot' van onze dochter kunnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Respect! Het patroon is sowieso al top, maar wetende dat er een goed doel mee gesteund wordt, maakt het übertop!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zo hartverwarmend, je initiatief. En knap dat je je verhaal hier kan vertellen. Het doet ons allemaal eens stilstaan bij het simpele geluk van een gezond kind. x

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat dapper van jou om hier je verhaal te vertellen.
  En wat een fijne en warm initiatief.
  Spijtig genoeg kan ik niks aanvangen met het patroon en kan ik het ook niemand cadeau geven. Maar ik wens je heel veel succes met deze 'goede daad' .

  BeantwoordenVerwijderen